8 Temmuz 2009 Çarşamba

Grafik Nedir?Nerelerde Kullanılır?

Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu veya üç boyutlu olarak organize edilmesidir. Baskı, ekran, hareketli film, animasyon, iç mimari, ambalaj tasarımı gibi birçok ortamda uygulanabilir. Grafik tasarımında ve grafik sanatlarda, görsel sanatların temel ilkeleri olan hizalama, denge, karşıtlık, vurgulama, hareket, görüntü, oran, yakınlık, tekrarlama, ritm ve birlik geçerlidir.

Mimarlık ve mühendislik alanlarında bilgisayar grafikleri, özellikle tasarım ve gerçekleştirme aşamasında zaman kazandıran bir faktör olarak ortaya çıkmıştır. Neredeyse tüm ürünler, bilgisayar üzerinde yapılan modellemelerin sayesinde bu kadar kusursuz geliştirilebiliyor. Bilgisayar Destekli Tasarım (BDT) yöntemiyle yolcu uçakları, taşıt araçları, bilgisayarlar ve her türlü endüstri ve sanayi ürünleri daha kolay tasarlanabiliyor.


BDT üzerinde canlandırmalar (animasyon) da yapmak olasıdır. Gerçek zamanlı modellemeler sayesinde, örneğin dişli bir sistemin çalışması veya bir arabanın yan kapısının olası bir kaza anında deformasyonu rahatlıkla gözlemlenebilir. Nesnelerin tel kafes olarak ifade edilmesiyle modelllerin içi görülebilir ya da istenirse nesne bazı matematiksel denklem, algoritma ve ışık hesaplamaları yardımıyla gerçeğe çok yakın olarak ekrana aktarılabilir.


Tüm bunların yanında eğitim, benzetim ve eğlence alanlarında da bilgisayar grafikleri teknolojilerine sıkça başvurulur. Bir nevi sanal eğitim aracı olan simülatörler, görsel teknolojileri ile gelecekte uçak, gemi kaptanı vb. olacak kişilerin eğitimini üstlenebilir. Bu cihazlarla çalışan pilotlar, tek uçuş maliyeti binlerce doları bulan uçaklara binmeden bunların gerçeğe tam uygun modelleri üzerinde eğitim görürler.
























Hiç yorum yok: