8 Temmuz 2009 Çarşamba

3D ALANINDA KULLANILAN TEKNOLOJİLER


API (Uygulama Programlama Arayüzü)
Bir işletim sisteminin veya bir programın sunduğu bir hizmeti kullanmak için verilmiş yöntemlerdir. Bunu bir kitaplıktan işlev çağırmak gibi düşünebiliriz. Biz isteği API ile yaparız ve isteğimiz yerine getirilir, sonra programımız normal çalışmasına devam eder.

OpenGL
Open Graphics Library (OpenGL), 2 veya 3 boyutlu grafik çizdirmek için kullanılan bir API'dir bir başka deyişle kitaplıktır. Bu kitaplık yazılım geliştiricilere grafik donanımını yönetme şansı verir.

Bu kitaplık işletim sisteminden ve işletim sisteminin çalıştığı platformdan bağımsızdır. OpenGL sayesinde grafik kartının modeli veya işlemcinin mimarisi gibi donanımsal etkenlerden bağımsız programlama yapılır. Ayrıca aynı zamanda işletim sisteminden de bağımsız programlama yapılır. Kolay kullanım ve bu "taşınabilirlik" özellikleri yüzünden OpenGL popüler bir araç olmuştur.

OpenGL kullanılarak yazılmış programlar, Win32, MacOS ve X-Window pencere yöneticilerinde sorunsuz çalışırlar. Ada, C, C++, C# (SharpGL adı verilen sınıflar sayesinde), Fortran, Python,Perl ve Java programlama dilleri kullanılarak OpenGL kitaplığından faydalanılabilir.



GLUT
OpenGL platformdan bağımsız olduğu için bazı işlemler bu kitaplık ile yapılamaz. Örneğin kullanıcıdan veri almak, bir pencere çizdirmek gibi işler hep kullanılan pencere yöneticisi ve işletim sistemine bağlıdir. OpenGL Araç Kiti (GLUT - OpenGL Utility Toolkit) yazılım geliştiricileribi platform bağımlılığından kurtarır.

GLUT, birçok işletim sistemine aktarılmış bir kitaplıktır. Amacı OpenGL programlarının pencerelerini oluşturmak, klavye ve fareden veri almak gibi ihtiyaçlarını karşılamaktır.


Grafiksel Donanım

3D grafik tasarım ile yüksek başarıma ulaşmak için kullanılan donanımın önemi vardır. Gerek tasarım aşamasında, gerek bunu görüntüleme aşamasında kullanılan donanım önemlidir. Profesyonel anlamda 3D ile ilgilenler için bu noktada workstation kavramı devreye girer. Workstation (iş istasyonu), normal ev kullanıcıları için üretilen bilgisayarladan farklı olarak, genelde tek amaca yönelik yüksek kapasiteli bilgisayarlara verilen addır.

İşlemci

Render = işlemci + RAM olduğuna göre, hızlı render’lar yüksek performans sağlar. Render işlemi bilinenin aksine grafik kartıyla ilgili bir durum değildir.Bu iş, işlemci ve ram üzerinden gerçekleşir.

RAM

3D işinde ram’e çok ihtiyaç vardır. Hem çizim esnasında hem render esnasında olabildiğince yüksek ram kullanılır. Düşük ram'larda çizim yada render esnasında gecikme gibi sıkıntıların yanında max hatalar da verebilir.Çoğu zaman max'in bir hatası olarak düşünülen hataların sebebi düşük ram yada yetersiz donanımdır. Minimum 3 yada 4GB ram kullanmak performanslıdır.



Grafik Kartı

3D tasarımlarda en önemli parçalardan biri de grafik kartlarıdır. Grafik kartı seçilirken
Memory Amount
Memory Interface
Texture Fill Rate (billion/sec)
WireFrame
gibi kriterler göz önüne alınır.
CAD konusu için özel üretilmiş grafik kartları vardır, bunlar profesyonel grafik kartlarıdır.Bilgisayar destekli tasarımlar için özel olarak üretilmiş yazılımsal ve donanımsal özellikleriyle diğer grafik kartlarından farklı alt yapılara sahip kartlardır. Bu işi ticari olarak yapan kuruluşlar tarafından kullanılır.


Autocad

AutoDesk şirketinin 1980'lerin başından beri geliştirdiği bir bilgisayar destekli tasarım (CAD = Computer Aided Design) yazılımıdır. Teknik resim çizmek için kullanılan diğer yazılımlar gibi vektör tabanlıdır (çözünürlükten bağımsız, geometrik varlıkların oluşturulduğu bir veri tabanı). İlk vektörel çizim programlarından biridir.

Bazı mühendisler, Mimarlar, Teknik Ressamlar ve Teknikerler tarafından en yaygın kullanılan bir bilgisayar destekli çizim-tasarım yazılımıdır.

Yapımcı Firma:Autodesk
Son Sürüm:2010
İşletim Sistemi:Windows
Yazılım Türü:2B Teknik Çizim-3B Modelleme
Yazılım Dili:İngilizce

3ds Max


3ds Max (daha önceki ismi ile 3D Studio Max), AutoDesk tarafından geliştirilen bir 3D modelleme, görselleştirme ve animasyon programıdır.

Gelişmiş eklenti desteği ve kolay kullanımı ile 3ds Max, 3D modelleme yazılımları arasında en yaygın kullanıma sahip uygulamalardan biridir. Gelişmiş karakter modelleme özellikleri ile oyun geliştiricilerinin gözdesi haline gelmiştir. Film özel efektleri, mimari sunumlar ve endüstriyel tasarım sunumları gibi alanlarda da yaygın olarak kullanılmaktadır.



Hiç yorum yok: